Villa Noordwijk

Thuis en toch op vakantie

Noordwijk heeft altijd een vakantiegevoel, het hele jaar door. Dat gevoel moest voor de opdrachtgevers de toon zetten bij het ontwerp voor de villa in de duinen aan de rand van de badplaats. Het resultaat is een ingetogen huis dat past in de omgeving, op een steenworp afstand van strand en Noordzee.

Het echtpaar wil graag vertellen over hun keuzes en redenen daarvoor, maar hoeft zelf niet op de foto. Op een zonnige oktobermiddag, vier maanden na de verhuizing, staan we voor het huis. Het ligt op een duin, een trapje voert naar het tuinhek. Aan de straatkant is nog een strook duinzand methelmgras zichtbaar. Het ligt er wat verloren bij, de bewoner hoopt dat de gemeente het gaat opknappen. De entree aan de zijkant van het huis ligt bijna twee meter boven straatniveau. De garagekelder juist iets daaronder, waardoor de garagedeur minder dominant is. De gevels zijn wit geschilderd en samen met de zon en het lichte zand tussen de straatklinkers zorgt dat inderdaad voor het idee op vakantie te zijn. We gaan via de achtertuin naar binnen en komen uit in de eetkamer en open keuken. Meteen valt de rust op. Over de lange smalle antracietkleurige tafel loopt speels een barst. Daarboven hangt een wolk van verlichting en aan weerszijden staan gemakkelijke leren eetstoelen. Een enkele servieskast in dezelfde kleur als de tafel en verder aan drie kanten ramen. Die overvloed aan daglicht zien we in het hele huis. Van alle kanten valt het naar binnen en als het te veel is, wordt het getemperd door de houten jaloezieën. De keuken ligt tegenover de eetkamer. Hier toont de man zich een ware keukenprins. “Ik ben vaak weg voor mijn werk, maar als ik thuis ben, kook ik graag. Koos heel bewust voor gas, ik wil het kunnen zien. Maar de leverancier vroeg me toch nog eens naar de nieuwste inductieplaat te kijken. Toen ben ik alsnog gezwicht voor de techniek.

Het echtpaar wil graag vertellen over hun keuzes en redenen daarvoor, maar hoeft zelf niet op de foto. Op een zonnige oktobermiddag, vier maanden na de verhuizing, staan we voor het huis. Het ligt op een duin, een trapje voert naar het tuinhek. Aan de straatkant is nog een strook duinzand methelmgras zichtbaar. Het ligt er wat verloren bij, de bewoner hoopt dat de gemeente het gaat opknappen. De entree aan de zijkant van het huis ligt bijna twee meter boven straatniveau. De garagekelder juist iets daaronder, waardoor de garagedeur minder dominant is. De gevels zijn wit geschilderd en samen met de zon en het lichte zand tussen de straatklinkers zorgt dat inderdaad voor het idee op vakantie te zijn. We gaan via de achtertuin naar binnen en komen uit in de eetkamer en open keuken. Meteen valt de rust op. Over de lange smalle antracietkleurige tafel loopt speels een barst. Daarboven hangt een wolk van verlichting en aan weerszijden staan gemakkelijke leren eetstoelen. Een enkele servieskast in dezelfde kleur als de tafel en verder aan drie kanten ramen. Die overvloed aan daglicht zien we in het hele huis. Van alle kanten valt het naar binnen en als het te veel is, wordt het getemperd door de houten jaloezieën. De keuken ligt tegenover de eetkamer. Hier toont de man zich een ware keukenprins. “Ik ben vaak weg voor mijn werk, maar als ik thuis ben, kook ik graag. Koos heel bewust voor gas, ik wil het kunnen zien. Maar de leverancier vroeg me toch nog eens naar de nieuwste inductieplaat te kijken. Toen ben ik alsnog gezwicht voor de techniek.


Voor zowel de zitkamer als in het eetgedeelte een Boley haard.
Kijk, het maakt niet uit waar op de plaat je de pan neerzet, hij verhit alleen dát deel waar de pan staat. En het is natuurlijk beter schoon te houden dan een fornuis.” Het merk Gaggenau is niet alleen goed voor verhitten. Het koelt en vriest ook. Alles is verwerkt in de wand tegenover het grote keukenblok waar onder kookplaat en gootsteen veel grote laden een zee aan bergruimte bieden. Daarboven een afzuigkap van dezelfde afmetingen. De vloer beneden is van leisteen. Eerst was gedacht aan eikenhout, maar dat leek vanwege het altijd aanwezige zand niet praktisch. Ook daar weer een donkere kleur, als contrast voor het daglicht en de witte wanden. Antracietkleurige schuifdeuren geven toegang tot de zitkamer. Net als in de keuken zien we daar nauwelijks felle kleuren. De zithoek rond de open haard bestaat uit twee banken, met elkaar verbonden door een smal leren open kastje, dat ook dienst doet als bijzettafel. Om de hoek vinden we een groot beeldscherm. “Eerst wilde ik daar een bureau”, vertelt de bewoner. “Maar later besefte ik dat ik thuis niet steeds aan mijn werk herinnerd wil worden. Bovendien houden we allebei veel van film.” Een comfortabele tweezitsbank volstaat daar.

Tuin aangelegd door Geerlings uit Noordwijkerhout
De ruime hal gaat over in het trappenhuis. De trappen slingeren zich twee verdiepingen omhoog. Vanaf de zoldering hangen dertig glazen bollen met ledlampjes, allemaal op een andere hoogte. Overdag al een feest dankzij het daglicht door het smalle hoge raam in het trappenhuis, boven de voordeur, in het donker moet het betoverend zijn. De eerste verdieping telt niet meer dan twee deuren. De eerste leidt naar één grote ruimte voor slaap- en badkamer. Het bed – aan de kant van het balkon met uitzicht op de achtertuin – biedt zicht op eenzelfde tv-scherm als beneden. Daarachter dan toch een klein bureau, dat ook als kaptafel kan dienen. Verderop een ruime inloopkast, met aan beide zijden volop ruimte voor haar en hem. Daartussen een immense passpiegel, waarachter de tweede deur schuilgaat. Daar vinden we een waskamer met wasmachine, droger, strijkplank en veel bergruimte. Dus geen gesjouw met wasgoed door het huis. De slaapkamer gaat via de eikenhouten vloer naad- en drempelloos over in de badkamer. Baden kan in het volle daglicht, douchen achter een glazen wand. Twee wastafels zijn aangebracht in een soort aanrechtblad. Het geheel oogt sober, smaakvol en degelijk. De tweede etage biedt ruimte aan een logeerkamer met eigen badkamer en een kantoor. Tot slot daarboven een ruime vliering met volop bergruimte. Vier trappen lager staan we in de verwarmde kelder. Daar is plaats voor meerdere auto’s. Maar het is toch nog passen en meten, vanwege de passie voor oldtimers. De tuin achter het huis is niet heel groot, want op het perceel, waar voorheen drie gedateerde hotels stonden, komen in totaal vier vrijstaande villa’s. Toch biedt het naast perkjes met duinplanten nog plaats aan een overdekt terras. In de overkapping zijn verwarmingselementen en luidsprekers gemonteerd. Dat bevestigt wat we overal in het huis herkennen: er is vooraf goed nagedacht. “Dat klopt”, vertelt de bewoner. “Toen het casco was opgeleverd, hebben we hier een halve dag gezeten, met klapstoeltjes, een fles wijn en wat kaas. We hebben gezien hoe de zon steeds op een andere manier naar binnen scheen en hebben nagedacht over wat we waar wilden hebben. Dus liggen de kabels, leidingen en stopcontacten nu op de juiste plaats.”
De ruime hal gaat over in het trappenhuis. De trappen slingeren zich twee verdiepingen omhoog. Vanaf de zoldering hangen dertig glazen bollen met ledlampjes, allemaal op een andere hoogte. Overdag al een feest dankzij het daglicht door het smalle hoge raam in het trappenhuis, boven de voordeur, in het donker moet het betoverend zijn. De eerste verdieping telt niet meer dan twee deuren. De eerste leidt naar één grote ruimte voor slaap- en badkamer. Het bed – aan de kant van het balkon met uitzicht op de achtertuin – biedt zicht op eenzelfde tv-scherm als beneden. Daarachter dan toch een klein bureau, dat ook als kaptafel kan dienen. Verderop een ruime inloopkast, met aan beide zijden volop ruimte voor haar en hem. Daartussen een immense passpiegel, waarachter de tweede deur schuilgaat. Daar vinden we een waskamer met wasmachine, droger, strijkplank en veel bergruimte. Dus geen gesjouw met wasgoed door het huis. De slaapkamer gaat via de eikenhouten vloer naad- en drempelloos over in de badkamer. Baden kan in het volle daglicht, douchen achter een glazen wand. Twee wastafels zijn aangebracht in een soort aanrechtblad. Het geheel oogt sober, smaakvol en degelijk. De tweede etage biedt ruimte aan een logeerkamer met eigen badkamer en een kantoor. Tot slot daarboven een ruime vliering met volop bergruimte. Vier trappen lager staan we in de verwarmde kelder. Daar is plaats voor meerdere auto’s. Maar het is toch nog passen en meten, vanwege de passie voor oldtimers. De tuin achter het huis is niet heel groot, want op het perceel, waar voorheen drie gedateerde hotels stonden, komen in totaal vier vrijstaande villa’s. Toch biedt het naast perkjes met duinplanten nog plaats aan een overdekt terras. In de overkapping zijn verwarmingselementen en luidsprekers gemonteerd. Dat bevestigt wat we overal in het huis herkennen: er is vooraf goed nagedacht. “Dat klopt”, vertelt de bewoner. “Toen het casco was opgeleverd, hebben we hier een halve dag gezeten, met klapstoeltjes, een fles wijn en wat kaas. We hebben gezien hoe de zon steeds op een andere manier naar binnen scheen en hebben nagedacht over wat we waar wilden hebben. Dus liggen de kabels, leidingen en stopcontacten nu op de juiste plaats.”

Info Partners:

Architectenbureau Van Manen BV is een middelgroot bureau, werkzaam in het hele land en soms daarbuiten. Van Manen is actief met ontwerp, bouwtechnische uitwerking, bestek, begroting en bouwbegeleiding en tot slot ook met inrichting. Opdrachtgevers – beleggingsmaatschappijen, projectontwikkelaars, bouwbureaus en particulieren – kiezen welke diensten zij van het bureau afnemen. Van Manen heeft met 46 jaar ervaring een goede balans ontwikkeld tussen bouwtechnische, functionele en bouwfysische aspecten van het bouwen, zonder daarbij vormgeving op de achtergrond te stellen. Daarnaast wordt ook gelet op beheersing van de bouwkosten. Daarom voert het bureau bij de helft van de opdrachten ook de bouwdirectie.

Van der Wiel Bouw werkzaam sinds 1906. Inmiddels is de derde generatie actief. Bouwen en ontwikkelen doet Van der Wiel met het oog op de toekomst. Wat zorgt ervoor dat een gebouw optimaal wordt gebruikt en een functie blijft behouden? Hoe kom je tot een gebouw waarin je het liefst zelf zou willen wonen, werken of recreëren? Daarvoor heb je de juiste kennis, expertise en vakmanschap nodig. Niet inleveren op kwaliteit maar naar slimme oplossingen zoeken. Daarbij bewijst het bedrijf dat kwaliteit niet duurder hoeft te zijn. Met structureel overleg en goed doordachte oplossingen kun je ‘slimmer bouwen’. Slimmer bouwen betekent ook duurzamer bouwen omdat kwaliteit nu eenmaal langer meegaat.


Coco-Mat bedden voor een goede nachtrust
Het echtpaar kijkt terug op een fijne samenwerking met Noort Interieur. “Het was een intensieve periode waarin we vaak overlegd hebben”, geeft hij aan. “Er is in die tijd een vertrouwensrelatie ontstaan met eigenaar Nico van Duijn en ook met ontwerper Marijn Kramer.” Dat geldt ook voor het contact met architect Gerben van Manen en projectontwikkelaar Ab van der Wiel, niet toevallig beiden ook uit Noordwijk. “Natuurlijk. Veel van mijn sociale contacten liggen hier en mijn vrouw komt hier vandaan”, aldus de bewoner. “Dit is een droomhuis op een droomlocatie.” Van Manen groeide ook op tussen het duinzand. “Noordwijk heeft een eigen architectuur”, legt hij uit. “Heel herkenbaar, vaak met hout. Eigenlijk komt die stijl uit Deauville in Normandië, maar dat weten maar weinigen. Deze villa past daar goed bij, maar voldoet ook aan de eisen van deze tijd. Daarmee zie ik het als maatgevend voor verdere bouw langs de kust. Dat werkt ook in ons voordeel. Mensen gaan toch vragen: “wie heeft dat huis gebouwd?” Uit de verhalen van Van der Wiel en Van Manen komt het beeld naar voren van een bewoner die goed weet wat hij wil. “Ik was al begonnen met het project toen hij interesse kreeg”, vertelt de eerste, die zegt terug te kijken op een prettige samenwerking. “Al snel had hij zijn eigen ideeën over de indeling van het huis.” De bewoner knikt. “Wij zijn met zijn tweeën, zonder kinderen. Waarom zou ik op de eerste verdieping drie afzonderlijke slaapkamers willen?” Maar ook beneden zien we duidelijk zijn eigen signatuur. Tussen keuken en zitkamer heeft hij een koffie- annex wijnbar laten plaatsen. Boven machines voor espresso en cappuccino, beneden liggen de wijnen, elk op de juiste temperatuur. Als dat geen vakantiegevoel is?

Tekst: Geert van Elten
Fotografie: Dré Wouters

Dit project kwam tot stand in samenwerking met o.a.

Architect
Architectenbureau van Manen, Noordwijk
Tel.: 071 – 36 17 200
www.van-manen.net

Aannemer
Van der Wiel Bouw bv, Noordwijk
Tel.: 071 – 36 19 204
www.vanderwielbouw.nl

Interieur, ontwerp en advies
Noort Interieur BV, Noordwijk
Tel.: 071 – 40 80 008
www.noortinterieur.nl

Tuinaanleg & onderhoud
Geerlings Tuinen, Noordwijkerhout
Tel.: 0252 – 377 412
www.geerlings-tuinen.nl

Outdoor furniture
Borek, Oisterwijk
Tel.: 013 528 88 66
www.borek.eu

Interieurbouw & opmaatkeukens
Van Essen Interieurs & Keukens,
Barneveld
Tel.: 0342 – 478 797
www.vanesseninterieur.nl

Beeld en geluid
Overgaauw, Leiden
Tel.: 071 – 512 68 62
www.overgaauw.com

Beeld en geluid
Overgaauw, Leiden
Tel.: 071 – 512 68 62
www.overgaauw.com

Exclusieve verlichting
BD Design BV, Uitgeest
Tel.: 0251 – 311 625
www.bendemmers.nl

Openhaarden
Boley, Veghel
Tel.: 0413 – 340 545
www.boley.nl

Schilderwerk
Van der Nat Glas- en Schilderwerken,
Leiderdorp
Tel.: 071 – 589 88 87
www.vdnat.nl

Sanitair
Sani-CV Service BV, Wassenaar
Tel: 070 – 511 02 38
www.sanicvservice.nl

Bed
Coco-Mat bv, Amsterdam
Tel.: 020 – 489 29 27
www.coco-mat.nl